Strategia Martingale

Strategia Martingale este una dintre cele mai cunoscute și mai simple strategii de pariuri sportive online, dar este ea și una dintre cele mai bune? Asta vom încerca să aflăm în paragrafele următoare.

Tot aici îți vom arăta și cum o poți folosi într-un mod corect pentru a o transforma într-un sistem câștigător!

Formula de bază a Strategiei Martingale

Din ce se știe, Martingale a fost utilizată pentru prima dată în Franţa în secolul al 18-lea. Prima şi cea mai simplă variantă a acestei strategii a fost folosită pentru celebrul joc cu monedă „cap/pajură”. Chiar și așa, ea nu avea o denumire oficială în acele vremuri. Apoi în 1934 Paul Levy a introdus în teoria probabilităților conceputul de ”martingale”, nume pe care această teorie l-a primit 5 ani mai târziu din partea lui Jean Ville, cel care a dezvoltat și mai mult această teorie.Strategia de martingale pentru pariuri sportive a fost dezvoltată pe baza acestei teorii de probabilităţi.

Strategia Martingale constă în alegerea unui pariu cu cotă de peste 2.00 (recomandare cota 3). În cazul în care acesta este necâştigător atunci va trebui să dublezi miza pariului următor şi tot aşa până câștigi. Astfel putem avea următorul șir: 1u, 2u, 4u, 8u, 16u, 32u, 64u, 128u, 256u, 512u, 1024u.

Acest sistem merge pe ideea că este puţin probabil ca cineva sa prindă o serie foarte lungă de rezultate negative (deşi mai jos o să îți explic de ce nu este chiar aşa de improbabil). Un avantaj mare al strategiei este că, în clipa în care pariorul câştigă, el va compensa toate pierderile anterioare şi va face şi profit. Să luăm un exemplu concret:

Inainte de a te apuca de aceasta strategie trebuie sa faci un mic calcul. Ideal ar fi sa ai in cont bani suficienti cat sa acoperi macar 5-6 pierderi. Asta inseamna ca daca iti propui sa incepi cu 100 RON ar trebui sa ai disponibili cel putin 6.300 RON (100+200+400+800+1.600+3.200). Problema este ca daca se ajunge la 6 pariuri consecutive pierdute deja investitia incepe sa devina extrem de mare.

Exemplu de aplicare a strategiei Martingale pornind de la 100 RON si jucand cota 2 pe fiecare bilet:

Pas 1: Miza 100 RON; pariu pierdut
Pas 2: Miza 200 RON; pariu pierdut
Pas 3: Miza 400 RON; pariu pierdut
Pas 4: Miza 800 RON; pariu pierdut
Pas 5: Miza 1.600 RON; pariu castigat
Miza totala este de 3.100 RON iar daca pariul de la pasul 5 va fi castigat vei lua 3.200 RON (presupunand ca joci o cota de exact 2.00).

Dupa cum se poate observa si din exemplul de mai sus, cu ajutorul Martingale se poate face profit castigand un singur pariu din 5 jucate.

Cum se folosește corect Strategia Martingale?

În primul rând trebuie să vedem care este bugetul maxim care-l putem aloca acestei strategii şi câţi paşi putem acoperi cu el pentru a avea un profit pentru care se merită jucat. De exemplu, dacă vrei să acoperi o strategie în cinci paşi, atunci trebuie să ai ca bancă de 31 de ori valoarea primului pariu.

Cum calculăm acest lucru? Considerăm x valoarea primei mize. Atunci avem:

Valoarea totală a băncii ar trebui să fie: x+2x+4x+8x+16x=31x

Daca vrei un bankroll care să acopere şapte meciuri atunci îți trebuie un buget de 127x. De exemplu pentru un prim pariu de 5 RON pe o strategie în cinci paşi este necesar un buget de 155 RON, iar pentru o strategie în șapte pași pe aceeași miză inițială de 5RON este necesară suma de 635RON.

În teorie strategia sună foarte bine deoarece în exemplul nostru ea îți permite să faci profit doar nimerind un singur rezultat corect din cinci. Mulţi pariori fără experienţă vor spune că este imposibil să prinzi cinci sau șapte pariuri succesive necâştigătoare, însă în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Indiferent cât de bine sună, strategia Martingale este destul de riscantă, iar în cele ce urmează o să îți explic și de ce.

Exemple cum se aplică Strategia Martingale în pariuri sportive

Strategia Martingale are avantajul de a putea fi folosită la foarte multe tipuri de pariuri și în foarte multe situații. Voi prezenta mai jos câteva exemple de situații în care o poți folosi, dar sunt sigur că și tu poți veni cu alte idei la fel de bune.

Martingale pe over / under 2.5 la fotbal

Vorbim de pariuri cu două opțiuni de pariere, unde ori cotele sunt echilibrate (1.80 – 1.95), ori unde una din opțiuni este considerată ca având o probabilitate mai mică de câștig, și implicit o cotă ceva mai mare (de +2.00, poate ajunge chiar și pe la 2.40). Presupunem că pariem doar over sau doar under, dar ce meciuri alegem? Avem mai multe variante:

Eu recomand cea de-a treia variantă din două motive principale. În primul rând poți acoperi mai multe meciuri în aceeași zi, iar astfel vei face un profit mai rapid. În al doilea rând nu te bazezi doar pe noroc, ci și pe cunoștințele tale sportive. Combinând Martingale cu capacitatea de a alege un număr decent de pariuri câștigătoare, atunci cresc  și șansele tale de a fi profitabil pe termen lung.

Utilizare Martingale pe Rezultate de egalitate în România Liga 1

Este recomandat să joci cote în jurul valorii de 2.00, dar nu este o regulă. La fel de bine o poți aplica și pe cote mai mari, cum ar fi de 3.00 – 4.00, așa cum găsim la pariuri pe rezultate de egalitate. Însă în acest caz ia în considerare faptul că șansele de a prinde un număr mare de pariuri pierzătoare la rând crește considerabil, iar atunci și tu va trebui să ai un buget mult mai consistent pentru a putea susține cât mai mulți astfel de pași greșiți.

Ca și în cazul de mai sus, poți alege meciurile unei singure echipe, ale unui întreg campionat (dar unul unde meciurile se joacă la ore diferite), sau a mai multor partide alese de tine. De data aceasta mă voi opri asupra opțiunii secunde – parierea pe toate meciurile dintr-o ligă, și anume Liga 1 Romania

Este un campionat ideal pentru a face asta. Este unul din puținele în care niciodată nu au loc două partide simultan, îl cunoaștem foarte bine și îl putem urmări integral la televizor, și sunt destule meciuri care să se încheie cu remize.

Avantaje

Dezavantaje

Problemele Strategiei Martingale

În final este vorba tot de matematică și probabilități. Luăm unul din exemplele de mai sus: avem un buget de 155RON și începem de la un pariu de 5RON. Presupunem că toate pariurile noastre sunt doar pe cote de 2.00.

Pentru dublarea băncii noi vom avea nevoie de 31 de pariuri câştigătoare. Dar avem și 31 de serii de pariuri, unde  sigur o serie poate avea un singur pariu (dacă ne iese câștigător din prima), sau poate avea mai multe dacă dăm de pariuri necâștigătoare (și evident că vom da).

Lăsând la o parte timpul mare care-l pierdem pentru îndeplinirea acestui obiectiv, mai este o problemă care apare și de care poate te-ai prins deja. Mulţi zic că n-au cum să prinda cinci pariuri necâştigătoare la rând, dar practic, probabilitatea de a prinde cinci astfel de pariuri este de 1/32.

De ce? Avem o probabilitate de 1/2 să prindem un prim pariu necâştigător. Apoi avem o nouă probabilitate de 1/2 să prindem şi al doilea pariu pierdut. Probabilitatea finală de a prinde două pariuri consecutive pierdute se face prin înmulţire (1/2 * 1/2 = 1/4). Acest calcul este valabil şi pentru cinci paşi, astfel ajungem la valoarea de 1/32.

Deci avem o șansă de 1 la 32 să prindem 5 pariuri pierzătoare la rând, ceea ce nu pare mult, dar în condițiile în care ne trebuie 31 de serii de pariuri pentru a ne dubla banca, concluzia  nu este prea încurajatoare:

Probabilitatea de a dubla banca este doar un pic mai mare decât probabilitatea de a prinde până atunci o serie de pariuri pierzătoare suficient de lungă încât să ducă la pierderea întregii bănci.

Chiar şi cu acest risc ridicat strategia Martingale rămâne una dintre cele mai apreciate şi cunoscute strategii de pariuri sportive pe internet, și asta pentru că mulți nu ajung să facă astfel de calcule. Plus că poți adapta strategia la stilul tău de joc și îi poți aduce diferite modificări pentru a micșora riscurile și pentru a spori șansele de câștig.

Avantaje și dezavantaje ale Strategiei Martingale

Luând în considerare ce am discutat până acum, să concluzionăm care sunt avantajele și dezavantajele acestei strategii.

Avantaje

Dezavantaje

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *