Strategia Fibonacci

Formula de bază a Strategiei Fibonacci

Strategia bazată pe șirul lui Fibonacci provine dintr-un sistem matematic dezvoltat de Leonardo of Pisa, cel mai talentat matematician al evului mediu. Acesta a trăit între 1170 si 1250 și este considerat de mulți ca fiind cel mai talentat matematician ale acelor vremuri. Acest sistem se bazează pe o serie de numere: șirul începe cu 1 și continuă cu numere formate din suma ultimelor două aflate înainte.

Luând acest lucru în considerare, șirul Fibonacci arată în modul următor: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, …..

Număr pariu Miză Suma precedentelor 2 mize
Miză 1 1 1+0
Miză 2 1 1+0
Miză 3 2 1+1
Miză 4 3 2+1
Miză 5 5 3+2
Miză 6 8 5+3
Miză 7 13 8+5
Miză 8 21 13+8
Miză 9 34 21+13
Miză 10 55 34+21
Miză 11 89 55+34

Așa cum se poate observa, șirul începe cu 1, iar celelalte numere se formează dun suma precedentelor două. Al doilea număr este tot 1 pentru că înaintea sa este un singur număr: 1.

Teoria în această strategie de pariere este una destul de simplă: pierdeți un pariu creșteți o treaptă în șir, pierdeți un pariu păstrați miza, sau o luați de la capăt (vom vorbi mai jos despre ambele variante).

Ce tip de parior poate avea succes cu Strategia Fibonacci?

Această strategie este adresată în special celor care pariază pe cote mai mari, preferabil undeva între 3.00 și 6.00. Ea poate fi utilizată și pe cote mai mari de atât, dar și pe cote de 2.00, însă în aceste cazuri nu va mai fi la fel de eficientă.

De asemenea, strategia este potrivită pentru cei care au un bankroll consistent și care nu urmăresc o îmbogățire rapidă peste noapte, și asta pentru că un pariu câștigător va aduce un profit egal cu maxim câteva procente din banca totală (de obicei 2% – 5%).

Fibonacci este mai riscantă decât alte strategii cum ar fi Kelly sau D’Alembert dar nu este la fel de riscantă precum Martingale, deci utilizând-o îți vei asuma un risc moderat. Trebuie să mai iei în considerare și faptul că această strategie va decide practic mizele pe care le vei juca pe fiecare pariu în parte; trebuie să fii confortabil cu acest lucru înainte de a începe să joci.

Acum să vedem ce fel de persoane vor beneficia cel mai mult din urma utilizării sistemului lui Fibonacci.

Exemple cum se aplică Strategia Fibonacci în pariuri sportive

Ne vom referi la două variante principale care țin de modul în care gestionăm situația după un pariu câștigător.

Varianta 1 – o luăm de la capăt după un pariu pierzător

Să presupunem că la noi o unitate este egală cu 10RON. Aceasta va fi valoarea primului pariu plasat de noi. În caz că pariul este necâștigător, noi vom plasa un nou pariu de 10RON. Dacă și acela este pierzător, vom pune un nou pariu de 20RON, apoi 30RON și tot așa pana cand vom caștiga. Dupa ce câștigăm un pariu, o luăm de la capăt pornind din nou de la 10RON. Prima dată această strategie a fost folosită în cazinouri la ruletă pe cote de 2.00, ca apoi să fie folosită și în pariuri sportive. Profitul făcut la un pariu pe cota 2 este echivalentul cu suma pierdută pe ultimele 2 pariuri plasate.

Varianta 2 – scadem câteva trepte după un pariu câștigător

Mulți recomandă ca atunci când un pariu este caștigător, pariorul să nu o ia de la început ci doar să scadă miza cu 1-2 nivele. De exemplu presupunem că am plasat cinci pariuri pe mizele: 10-10-20-30-50, și doar ultimul a fost câștigător. În loc să o luăm de la capăt din nou cu miza de 10RON (așa cum am sugerat să facem în exemplul anterior), vom cobora doar un nivel, pariind 30RON pe următorul pariu.

Să luăm un exemplu concret pentru fiecare dintre cele două variante:

Varianta a doua îți poate aduce un câștig mai mare pe termen lung, și te ajută să câștigi sume mari mari de bani după ce ai prins o serie mai lungă de pariuri pierzătoare. Pe de altă parte aceasta necesită un bankroll mult mai consistent, iar mizele pot ajunge la un moment dat să fie foarte mari

Ar mai trebui precizat că în funcție de banca pe care o aveți la dispoziție, în șirul lui Fibonacci o unitate poate fi egală cu orice număr. De exemplu poți considera o unitate echivalentul a 3RON, iar atunci șirul va arăta astfel:3, 3, 6, 9, 15, 24, 39, 63, 102, 165, 267, …

Eficiența strategiei bazate pe Strategia Fibonacci în funcție de cote

Cote medii de 2.00 și eficiența în comparație cu Martingale

Atunci când a apărut prima dată, strategia Fibonacci era folosită pentru cote de 2.00. ATENȚIE! Utilizând-o în acest mod nu vei putea profita la maxim de pe urmele avantajelor ei, dar vrem să prezentăm și acest mod de pariere pentru că mulți pariori sunt interesați de o comparație directă Fibonacci vs Martingale.

Să luăm un exemplu concret, format din 20 de pariuri de cotă 2.00, utilizând ambele variante de mai sus pentru a vedea avantajele și dezavantajele. Avem așa:

În acest exemplu a doua variantă este mult mai rentabilă. Noi am avut o serie de 9 rezultate câștigătoare și 11 pierdute, și totuși am reușit să facem un profit de 15 unitati. Nici prima variantă nu a fost chiar un eșec ținând cont că am terminat cu un profit pozitiv. Problema e că în exemplul nostru nu am folosit o serie mai lungă de 4 rezultate necâștigătoare, și ne-am limitat la 20 de pariuri. Dacă am fi folosit o simulare care să conțină 100 de pariuri, iar 55 din ele ar fi fost pierdute, atunci în cea de-a doua variantă pariul 101 ar fi avut miza de 56u.

Totuși un avantaj important al strategiei Fibonacci este că o putem modifica destul de ușor după nevoi. De exemplu dacă am fi ajuns într-o situație în care eram nevoiți să mizăm o sumă prea mare, am fi putut ca dupa un pariu caștigat să coborâm cu două nivele in loc de unu. Aceasta măsură era o necesitate pentru a putea controla banca și mizele. Avantajul strategiei bazate pe șirul lui Fibonacci este ca, combinandu-l cu cateva cunoștințe sportive, și cu un control corect al mizelor si al băncii, putem face profit și daca avem mai multe pariuri pierdute decât câștigate.

Comparația cu strategia Martingale

Ca și la Martingale, o serie lungă de rezultate negative consecutive poate fi fatală pentru bancă dacă aceasta nu este suficient de consistentă sau dacă seria de rezultate negative este foarte lungă. La Martingale, o banca de 31u ar fi fost suficientă pentru a sustine 5 pariuri consecutive, pe cand aici cu 33u putem paria 7 partide. Pe de altă parte, dacă la Fibonacci prindem constant un singur pariu caștigător la 3-4 pierdute, vom avea un bilanț financiar negativ. La strategia Martingale, orice pariu caștigător ne-ar fi adus profit, cu condiția sa nu prindem acea serie de rezultate negative care să ne facă să pierdem toată banca.

Partea bună este că strategia poate fi destul de ușor de modificat, în funcție de nevoile fiecărui parior. Șirul lui Fibonacci poate fi folosit la fel de ușor și pe cote mai mari de 2, deoarece progresia nu este una foarte bruscă așa cum se întamplă la Martingale. De fapt sunt foarte mulți pariori care preferă să folosească Fibonacci pe cote de 3+.

Cote medii de 3.00 și tipuri de pariuri recomandate

Deși strategia poate fi folosită pe cote de 2.00 așa cum am arătat mai sus, ea atinge potențialul maxim atunci când este utilizată constant pe cote mai mari de 3.00. Ținând cont că majoritatea rezultatelor de egalitate au cote de peste 3.00, putem face o strategie în care să folosim Fibonacci doar pe X-uri.

Acum poate te întrebi de ce este mai bine să pariezi pe remize și de ce să nu alegi alte pariuri de cotă asemănătoare. Bookmakerii întâmpină o dificultate mai mare în anticiparea corectă a unui rezultat de egalitate, ceea ce înseamnă că vei primi de regulă cote destul de bune la remize, astfel încât poți recupera mai ușor pierderile. Statistic, procentul meciurilor care se termină la egalitate este destul de bun comparativ cu cotele oferite, în orice caz mai bun decât la alte tipuri de pariuri.

Aplicarea șirului Fibonacci pe rezultatele de egalitate ale unei singure echipe

Mulți pornesc de la ideea că orice echipă face un egal mai devreme sau mai târziu, ceea ce este o logică oarecum corectă. Dacă totuși vă hotărâți să jucați o asemenea strategie, vă recomandăm să evitați echipele care trag la primul, și ultimul loc. O astfel de echipă poate prinde o serie foarte lungă de rezultate pozitive sau negative. De exemplu, în sezonul 2012-2013, Sahtior Donetk a avut 15 victorii consecutive, iar dacă ne uităm la formații precum Real Madrid, Barcelona sau Bayern Munchen, găsim serii chiar mult mai lungi.

Acestea nu sunt genul de echipe pe care vrem să aplicăm o astfel de strategie. Desigur, și alegând o echipă de mijlocul clasamentului putem avea ghinion, dar totuși rar se întamplă ca o astfel de echipă să aibă sub 25% de rezultate de egalitate intr-un sezon. Partea bună este că atunci cand nimerim un rezultat caștigător, profitul acoperă toate pierderile pariurilor anterioare și ne ajută să facem și profit. Cu cat îl nimerim mai târziu, cu atât profitul este mai mare (deși pe de altî parte este mai problematic pentru siguranța băncii noastre). Totuși în această situație se recomandă ca atunci când un pariu este câștigător, să pornim șirul de la început.

În exemplele prezentate la pariuri pe cota 2 s-a demonstrat că un șir scăzut cu 1-2 nivele ar fi o opțiune mai bună. Aici însă putem avea probleme foarte mari dacă prindem doar 2 rezultate de egalitate dintr-o serie de 10-15 pariuri. Pentru a aplica această strategie pe 11 pași, avem nevoie de o bancă de 190u.  În mod normal o echipă de mijlocul clasamentului trebuie să facă un rezultat de egalitate în 11 partide, însă adevarul este că s-au mai vazut si excepții. Ca în orice strategie la pariuri sportive, există riscul de a pierde întreaga bancă daca prindem o serie nefericită de rezultate. O alta problemă este ca aplicarea acestei strategii pe rezultatele de egalitate ale unei echipe dureaza foarte mult timp.

Aplicarea șirului Fibonacci pe rezultatele de egalitate ale unui întreg campionat – exemplu Liga 1

O opțiune mai rapidă este să plasăm pariuri de egalitate pe toate meciurile dintr-un campionat, pornind de la ideea că mai devreme sau mai târziu trebuie să se facă un egal. O problemă mare însă este că în majoritatea campionatelor se joacă multe meciuri in același timp, lucru care nu ne permite să facem acest lucru. Sunt totuși si campionate, gen cel al Romaniei, Croatia, unde partidele sunt la ore și în zile diferite. Însa ca și in situatia precedenta, există posibilitatea să prindem o etapă întreagă fără vreun rezultat de egalitate (cum a fost și în sezonul 2012-2013 de altfel). Prinzând o astfel de situație riscăm să pierdem întreaga bancă. Cum am precizat, orice strategie de pariuri prezintă riscurile sale.

Aplicarea șirului Fibonacci pe rezultatele de egalitate ale unor meciuri alese de tine

Presupunem că nu vrei să te bazezi pe rezultatele unei singure echipe, și nici pe rezultatele dintr-un campionat întreg. Atunci ai putea să alegi doar meciuri care crezi că au șanse mari să se încheie cu o remiză. Pentru a face cele mai bune alegeri, recomand să pariezi pe o remiză care are o probabilitate statistică de peste 2.618. Cum îți dai seama este treaba ta.

Dar ca un punct rapid de reper, te poți lua după rezultatele recente ale celor două echipe, modul în care ele joacă acasă / în deplasare, cât de echilibrat este jocul pe hârtie, ce miză au formațiile implicate etc. Astfel eu recomand meciuri echilibrate între două echipe care fac des rezultate de egalitate și care sunt destul de pragmatice. Sunt și pariori care din contră, aleg partide ceva mai dezechilibrate unde cota pentru o remiză este de 4-6. Statistic, și astfel de pariori se pot descurca destul de bine, dar trebuie să fie un pic inspirați atunci când își aleg meciurile.

Aplicarea strategiei pe cote de 5.00+ – utilizarea pe opțiuni precum pauză / final

Sunt și pariori care practică Fibonacci pe cote chiar mai mari de 5.00. Acest lucru este posibil, însă trebuie să iei în considerare câteva lucruri importante. În primul rând, trebuie să ai o bancă foarte solidă pentru că nu este deloc exclus să prinzi la un moment dat chiar și 10 pariuri pierzătoare la rând. De asemenea, în această situație este scoasă din ecuație varianta ca după un pariu pierzător să scazi miza cu o singură treaptă. Dacă vrei să ai succes pe termen lung, de data aceasta este obligatoriu ca după fiecare pariu câștigător să o iei de la capăt cu o miză de o unitate.

Acum poate te întrebi pe ce fel de pariuri poți găsi constant cote de +5.00.  Sunt mai multe situații. Poți paria pe meciuri de ”over 4.5”, sau pe victorii ale unor echipe care pornesc ca outsidere. Însă în ambele cazuri este posibil să depinzi mult de noroc. Eu aș recomanda pariuri pe o opțiune precum ”pauză /  final” unde mergi pe un rezultat de egalitate la finalul primei reprize, și pe victoria uneia din echipe la final.

Propun această variantă pentru că cu o analiză corectă a meciurilor pe care vrei să joci poți găsi echipe pragmatice bune care se mulțumesc să intre cu un X la vestiar, și forțează victoria  pe final. La fel poți găsi echipe mai slabe care rezistă bine prima repriză, dar care pică în cea secundă. De exemplu în sezonul 2016 / 2017, după 20 de etape echipa Concordia Chiajna suferise nouă înfrângeri în care la pauză se afla la egalitate. Dar cum am zis, astfel de pariuri trebuie alese folosindu-te de o analiză amănunțită, și nu la ochi.

Cât de eficientă este strategia pe termen scurt/mediu și termen lung?

Contează mult pe ce cote pariezi.

Concluzia este simplă: strategia este mai bună pe termen scurt decât lung. Cu cât cotele sunt mai mari, cu atât este mai riscantă aplicarea ei, dar cu atât și câștigurile vor fi mai mari.

Este Strategia Fibonacci cea mai bună strategie pentru a câștiga la pariuri sportive?

Cu siguranță nu este cea mai bună strategie, dar nu este nici una rea. Ea poate fi eficientă în anumite situații, dar are și câteva puncte slabe ce trebuie luate în considerare.

Să luăm șirul Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21. Aici avem nevoie de 54 de unități pentru a susține un număr de opt pariuri la rând. Poate la prima vedere vei spune că un număr de opt pariuri este mai mult decât suficient pentru a prinde măcar unul câștigător, dar când vorbim de cote de 3-5 nu este exclus să prinzi mai devreme sau mai târziu o serie mai lungă de pariuri pierzătoare. Poate dacă pariezi pe termen scurt vei putea evita situații în care prinzi multe pariuri pierzătoare la rând, dar te asigur că pe termen lung vei avea probleme la un moment dat, mai ales când cotele jucate sunt mari. (exact despre ce am vorbit mai sus).

Am putea aloca un buget chiar mai mare, dar deja în situația de mai sus noi mizăm doar 1.85% din buget pe primul pariu. Mulți pariori se vor plictisi rapid de acest mod de a juca când vor vedea că pierd mult timp pentru a face un profit destul de mic. Mulți de asemenea nu găsesc pic de satisfacție atunci când pariază sume de 1-2 euro pe un rezultat de egalitate.O altă problemă este că ajungem să pariem din ce în ce mai mult; chiar dacă pornim de la o miză de 2€ / pariu, după șapte pariuri pierdute la rând vom fi nevoiți să mizăm 42€ pe următorul meci. Chiar dacă ne mărim bugetul în acel moment ne vom trezi rapid că trebuie să mizăm sume foarte mari de bani. Iar dacă chiar avem așa mulți bani la ce ne mai trebuie pariuri sportive și ce rost mai are să pornim de la o miză de 2€?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *