DraculaCazino.ro

Sparanghelul - leguma de lux cu beneficii uimitoare pentru sănătate

Sparanghelul – leguma de lux cu beneficii uimitoare pentru sănătate

Sparanghelul, considerat o legumă de lux, nu este doar gustos, ci și extrem de benefic pentru sănătate. Acest superaliment susține digestia și imunitatea. Descoperă cum se cultivă, ce proprietăți nutritive are și cum îl poți integra în rețete delicioase

Sparanghelul (genul Asparagus) este o legumă de primăvară din familia Asparagaceae, care cuprinde până la 300 de specii originare din Siberia până în sudul Africii.

Cea mai cunoscută specie este sparanghelul de grădină (Asparagus officinalis), cultivat ca legumă pentru tulpinile sale fragede de primăvară. Mai multe specii africane sunt cultivate ca plante ornamentale. Sparanghelul este consumat pe scară largă și are multe beneficii pentru sănătate.

Sparanghelul, leguma de lux – ce este, cum arată și ce gust are

Sparanghelul de grădină (Asparagus officinalis) este o plantă erbacee perenă, membră a familiei Liliaceae. Lăstarii subțiri cu vârfuri solzoase care sunt consumați reprezintă, de fapt, tinerele tulpini ale plantei. Dacă sunt lăsați să crească, aceștia se transformă într-o plantă mare, asemănătoare unei ferigi, care se usucă toamna.

Sparanghelul crește în întreaga lume, iar cei mai mari producători sunt China, Peru, Germania și Statele Unite. Plantele se dezvoltă cel mai bine în climate temperate, unde solul îngheață iarna. Odată cu dezghețul de primăvară și creșterea temperaturilor, lăstarii încep să iasă din sol. Aceștia sunt recoltați când ating o înălțime de 15-20 cm, iar cei mai groși au un diametru de aproximativ 1,3 cm. La începutul sezonului, tulpinile sunt subțiri, devin mai groase pe măsură ce creșterea continuă și apoi revin la o grosime redusă; recoltarea se oprește atunci când lăstarii au dimensiunea unui creion.

3-4 ani de la plantarea semințelor

Cultivarea sparanghelului necesită răbdare și spațiu. Fiecare plantă are nevoie de câțiva metri pătrați pentru a se dezvolta, iar primele tulpini comestibile apar abia după 3-4 ani de la plantarea semințelor. Această perioadă lungă de așteptare, împreună cu sezonul scurt de recoltare, au transformat sparanghelul într-o legumă considerată de lux, ceea ce explică uneori prețul său ridicat pe piață. Cu toate acestea, este una dintre cele mai ușor de pregătit și gătit legume.

Sparanghelul de grădină este cea mai importantă specie din punct de vedere economic și este cultivat în regiunile temperate și subtropicale ale lumii. Ca legumă, a fost apreciată încă din perioada romană și este cel mai des servită fiartă, fie ca garnitură caldă, fie în salate. Unul dintre cele mai populare sosuri care însoțește sparanghelul este sosul hollandaise. În 2018, cei mai mari producători de sparanghel din lume au fost China, Peru, Mexic, Germania și Thailanda, conform Britannica.