Conducerea militară rusă are în atenţie 15 scenarii posibile de război până în 2045. Șase dintre ele vizează nordul Europei, a declarat marţi şeful adjunct al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării, Vadim Skibiţki. Declarașia a fost făcută într-o intervenţie în cadrul unei dezbateri pe tema „noile contururi ale securităţii europene”, desfăşurată la Kiev. Potrivit acestuia, în patru dintre scenarii Moscova prevede un conflict cu Polonia. Iar „Polonia înţelege că aceasta este o ameninţare directă”. Relatează agenţiile de presă ucrainene Ukrinform şi Liga, citate de Agerpres.
Rusia prevede un posibil conflict militar cu Polonia
Rusia îşi înţelege clar locul şi rolul în lumea modernă. Rusia știe locul său în sistemul de leadership global, potrivit acestuia. Moscova a făcut o prognoză pentru 2026-2035. Cu o perspectivă până în 2045, şi a definit clar în special patru scenarii, a subliniat Skibiţki.
„În primul scenariu, conducerea absolută pe plan mondial este deţinută de SUA. Al doilea prevede rolul în creştere al Chinei. Al treilea are la o bază o lume multipolară din care face parte şi Rusia. Iar al patrulea scenariu vizează regionalizarea, aşa cum spun ei”, a explicat responsabilul GUR.
Conform proiecţiilor Moscovei, războiul în Ucraina ar urma să se încheie până în 2026, a afirmat Vadim Skibiţki, citat de Liga.
„La urma urmei, dacă războiul va continua încă 5-10 ani, Federaţia Rusă nu va putea niciodată să ajungă din urmă sau să se situeze la acelaşi nivel cu SUA şi China. Va rămâne pentru totdeauna un jucător regional la nivelul nostru est-european”, a explicat adjunctul şefului GUR.
Potrivit acestuia, în alte patru scenarii, Rusia prevede un posibil conflict militar cu Polonia.
Se pregătesc pentru o confruntare cu Europa
„Europa de Nord înţelege, ţările baltice înţeleg (N.r. – acest pericol). Polonia înţelege că aceasta este o ameninţare directă”, a spus Skibiţki.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe 18 martie că Rusia se pregăteşte pentru o confruntare cu Europa. Două zile mai târziu, preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat că Vilnius se pregăteşte pentru un atac al Rusiei până în 2030, aminteşte Liga.
În opinia responsabilului GUR, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei nu a început în 2014, odată cu anexarea Crimeii şi a violenţelor din Donbas (est), ci imediat după prăbuşirea URSS. În acest sens, el a amintit de pretenţiile teritoriale ale Federaţiei Ruse, în special, cu privire la peninsula Crimeea şi Tuzla – o mică insulă de nisip situată în mijlocul strâmtorii Kerci, între Peninsula Kerci şi Peninsula Taman – înainte de 2014.