Viktor Orbán și Aleksandar Vučić au început să pună bazele unei noi alianțe militare. Asta în timp ce Croația, Albania și Kosovo au semnat un pact trilateral de apărare.
Un memorandum privind apărarea, semnat recent între Croația, Albania și Kosovo, stârnește tensiuni diplomatice în Balcani, Serbia calificând această inițiativă drept o încălcare a unui acord subregional din 1996. Acel acord privea controlul armelor. Totodată, acuză semnatarii de destabilizarea regiunii, notează B92.
Între timp, Serbia și Ungaria ar fi intrat în discuții avansate pentru a-și forma propria alianță militară.
Memorandumul privind apărarea, semnat săptămâna trecută la Tirana, se concentrează pe creșterea cooperării în domeniul apărării prin instruire comună, interoperabilitate și sprijin reciproc pentru integrarea euro-atlantică. Oficialii din cele trei țări semnatare insistă că pactul este defensiv. El vizează consolidarea stabilității regionale.
Aleksandar Vučić: Începe o cursă a înarmării
Cu toate acestea, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a descris inițiativa drept un „început pentru o cursă a înarmării”. Aleksandar Vučić a acuzat părțile că acționează fără transparență. El a afirmat, de asemenea, că NATO nu a fost probabil informată cu privire la acord. Ministerul de Externe al Serbiei a cerut explicații atât Albaniei, cât și Croației, susținând că includerea Kosovo, pe care Belgradul nu îl recunoaște, subminează pacea regională.
Guvernul sârb consideră memorandumul drept o amenințare la adresa securității, invocând excluderea de la discuții și favoritismul față de Kosovo.
În paralel, Serbia și Ungaria par să avanseze către propriul lor acord militar. Ministrul sârb de externe, Marko Đurić, a confirmat că negocierile sunt în curs, descriind un astfel de pact drept o „evoluție pozitivă” care ar spori independența Serbiei și ar consolida relațiile bilaterale.