DraculaCazino.ro

Cazinoul din Constanța este pregătit

Cazinoul din Constanța este pregătit pentru a intra în circuitul turistic

Cazinoul din Constanța este pregătit pentru a intra în circuitul turistic. După o jumătate de deceniu în care s-au făcut ample lucrări de restaurare, clădirea simbol de la malul mării va fi inaugurată.  Mai exact, pe 21 mai, de ziua Sfinților Constantin si Elena.

Atilla Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat convocarea comisiei pentru închiderea recepției lucrărilor pe 20 martie, ceea ce înseamnă că, în doar câteva zile, clădirea restaurată va fi predată oficial Primăriei Constanța.

Cinci ani s-a lucrat pentru a readuce la viață Cazinoul de pe faleza Constanţei. Clădirea simbol a fost ridicată în 1904-1910 din dorința regelui Carol I. Inițial a fost o construcție din lemn. Tocmai de aceea nu a rezistat foarte mult. În 1891 a fost distrus de o furtună. Arhitectul Daniel Renard a conceput proiectul actualului Cazino iar în 1910 clădirea în stil art Nouveau a fost inaugurată. A funcționat 38 de ani. După căderea regimului communist, Cazinoul din Constanța a fost închis și abandonat până în 2020, când s-au găsit fonduri pentru restaurarea lui.

Cazinoul din Constanța este pregătit să primească turiști

Restaurarea Cazinoului a fost un proces de lungă durată. Imediat după perioada comunistă interioarele clădirii au fost distruse, ornamentele de pe pereți și-au pierdut din strălucire, iar din ferestre au rămas doar tocurile. Ani de zile, Cazinoul a fost casă doar pentru pescăruși și animalele care își găseau adăpost în timpul iernii.

Pe 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanței, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roșie pe post de spital de campanie. În noiembrie 1917, Cazinoul a redevenit functional. Din 1941, Cazinoul a fost ocupat de trupele germane. Clădirea a fost serios avariată în timpul celor două războaie. Nici în perioada comunistă Cazinoul nu a avut o soartă prea fericită. Atunci, autoritățile au decis să îl restaureze pentru a-l transforma în casă de cultură. Au muncit la restaurare sute de deținuți de la penitenciarul Poarta Alb. În timpul reconstrucțiilor de acum restauratorii au găsit în zidurile clădirii bilețele cu mesaje în care erau notate numele și sentința primită.

Cinci ani de lucrări și o investiție 200 de milioane de lei

Cazinoul din Constanța va fi inaugurat pe 21 mai de ziua Sfinților Constantin si Elena. Te invităm să îi descoperi grandoarea și eleganța din trecut care au fost readuse în prezent de restauratori iscusiți.

Yvette Mîrza: „Cazinoul din Constanța este pregătit. Odată ce intrați în cazino, veți păși în holul principal de primire. Scara majestuoasă a fost păstrată și a fost restaurată în intregime, aici vorbim de pavement, dar și de balustrade. Corpurile de iluminat sunt noi, însă toate sunt în stil ARTNouveau. Fereastra grandioasă din spatele meu a căzut în anul 1941 la bombardament, acum a fost restaurată în întregime și a primit sticlă de Murano.”

În fosta sală restaurant a cazinoului, fiecare ornament de pe tavan și de pe pereți a fost refăcut cu grijă. Gabriel Puchiu este cel care a coordonat lucrările de restaurare a Cazinoului

„S-a investigat peste tot, s-au făcut și consolidări, cei cinci stâlpi s-au consolidat, s-au turnat betoane, tâmplăria este nouă cu lemn stratificat de stejar, plafonul de asemenea a fost desfăcut, s-au vopsit grinzile”, spune el

Coloanele Cazinoului sunt îmbrăcate în foiță de aur

Au fost folosite cinci kilograme de foiță de aur pentru toate decorațiunile, spun restauratorii.

Yvette Mârza: „Metri și sute de metri de pătrați de ornamente care au fost pregătite în acest fel. Cât de greu a fost să monteze această foiță de aur? E foarte fină. Foarte migăloasă această operațiune, se dă cu mixtură, se aplică foița și pe urmă se dă un verniș care protejează în același timp partea de foiță de aur.”

Cazinoul din Constanța este pregătit. La parter, una dintre sălile Cazinoului va fi cafenea. Este, de altfel, una dintre cele mai frumoase încăperi cu multe picturi pe pereți. Milena Buiculescu este artist vizual și a lucrat timp de câteva luni la restaurarea Cazinoului.

„Am încercat să păstrăm spiritul desenelor pe care le-am găsit, să păstrăm linia, să păstrăm tușele, desigur, gama cromatică a fost un pic modificată, în funcție de studiile care s-au făcut pentru descoperirea inițială a culorilor care au fost făcute”, povestește cu emoție Milena.