DraculaCazino.ro

alegeri prezidențiale

Alegeri prezidențiale! Cine e candidatul surpriză care sunt scenariile

Alegeri prezidențiale în scurt tip. Cursa pentru este extrem de strânsă.  Deși termenul final pentru depunerea candidaturilor este 15 martie, lista candidaților a fost deja conturată, dar mai pot apărea surprize. Deja avem tandemul Simion-Gavrilă, care s-a concretizat abia săptămâna aceasta, după eliminarea candidaturii lui Călin Georgescu. Victor Ponta și-a depus candidatura, iar la BEC a apărut și Diana Șoșoacă, căreia în trecut i-a fost invalidată candidatura. În plus, îl avem pe Anton Pisaroglu, fostul consultant al lui Călin Georgescu, care, în ultima perioadă, a înflorit brusc pe TikTok. Care sunt scenariile pentru alegerile din mai și dacă polul suveranist se fragmentează, ne explică profesorul universitar și doctor în științe politice Sergiu Mișcoiu.

Alegeri prezidențiale: Relația Georgescu-Simion, sub semnul întrebării. Se fragmentează polul suveranist?

După ce lui Călin Georgescu nu i-a mai fost permis să candideze la alegeri prezidențiale, în urma deciziei CCR, a apărut tandemul Simion-Gavrilă, format exclusiv cu aprobarea candidatului suveranist independent. Liderul AUR a așteptat până în ultimul moment pentru a-și anunța candidatura, spunând mereu că îl susține pe Călin Georgescu.

Această susținere i-a adus critici chiar din partea partidului. Claudiu Târziu l-a taxat în ultima perioadă pe Simion pentru alegerile făcute. Totodată, faptul că AUR strânge semnături și pentru Ana Maria Gavrilă, lidera POT, i-a nemulțumit pe auriști, iar unul dintre cei mai vehemenți în acest sens a fost deputatul AUR George Becali. Una dintre întrebări este: cât va gira Călin Georgescu pentru campania lui George Simion și a Anei Maria Gavrilă?

„E clar că domnul Simion și doamna Gavrilă au fost puși să candideze în tandem, deoarece Călin Georgescu a dorit să mențină în opinia publică că el este liderul absolut, cel care conduce întreaga operațiune a acestui pol.

El și-a asumat leadershipul și aici ne putem întreba de ce a fost atât de supus George Simion? Pentru că totuși este șeful unui partid care a obținut un scor de 19%. Dar domnul Georgescu a vrut să demonstreze că el este cel care conduce și controlează întregul flux pe acest pol, și evident că dorința domnului Georgescu ar fi aceea ca George Simion să nu fie validat, ci să fie validată doar doamna Gavrilă. Asta chiar dacă ea face un scor mult mai mic decât ar face George Simion, pentru că asta i-ar asigura lui Georgescu în continuare titlul de lider al polului suveranist.

Invers, dacă ar fi validați amândoi și ar rămâne în cursă prin retragerea doamnei Gavrilă, domnul Simion, e clar, că domnul Georgescu nu mai are niciun fel de as în mânecă și va pierde controlul asupra operațiunii, pentru că Simion va fi cel care va reprezenta acest pol”, a explicat, pentru FANATIK, politologul Sergiu Mișcoiu, profesor de relații internaționale la Universitatea Paris-Est Marne-la-Vallee și la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Victor Ponta: candidatul care ar putea răsturna calculele?

Victor Ponta și-a depus candidatura la prezidențiale ca independent, fiind exclus din PSD pentru a doua oară. El a mers la BEC alături de echipa sa de susținători și a purtat o șapcă asemănătoare cu cea purtată de Donald Trump în campania sa.

Mai mult, Ponta s-a întâlnit recent în Serbia cu Donald Trump Jr., fiul cel mare al președintelui SUA. Fostul premier a criticat vehement susținerea PSD pentru Crin Antonescu la alegerile prezidențiale și, mai recent, a anunțat că l-ar vedea pe Călin Georgescu premier în continuare. Ponta nu l-a criticat pe Georgescu în trecut, ci, dimpotrivă, l-a susținut.

Unii politicieni, precum europarlamentarul USR Dan Barna, au declarat că, de fapt, Ponta ar fi candidatul din umbră al PSD la alegerile prezidențiale. Încă nu este clar dacă a îmbrăcat hainele suveraniștilor sau a rămas un candidat al PSD la Cotroceni sub acoperire?

„Alți candidați de tipul lui Victor Ponta încearcă să se plaseze pe această traiectorie suveranistă pentru că există avantaje electorale importante pe care dislocarea voturilor lui Georgescu le-ar putea aduce și, deci, încearcă să speculeze această oportunitate. Victor Ponta vrea să demonstreze zonei MAGA din SUA că Georgescu este un cal perdant și că el este, de fapt, adevăratul înlocuitor al lui Georgescu, de unde și „trumpizarea” lui Victor Ponta din ultimele săptămâni.

Nu cred că lucrurile se întâmplă așa, chiar dacă o parte din pesediști, probabil o minoritate, îl consideră mai legitim pe Ponta decât pe Antonescu pentru a-i reprezenta, fiindcă este pesedist. Este evident pentru toată lumea că Ponta ar putea mai degrabă să rupă partidul, făcând o coaliție cu naționaliștii, dacă aceștia ar ajunge la putere, decât să revină la șefia partidului. De asemenea, ori de câte ori PSD a adoptat o traiectorie naționalistă, a avut masiv de pierdut. Ne amintim aventura cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, care a dus la izolare internațională și la multe probleme pentru acest partid. Iluzia că partenerii lui Trump ar fi interesați să investească într-o relație cu un PSD condus de Ponta este total nerealistă. Este un calcul pe termen lung și extrem de improbabil să dea rezultate”, a mai  declarat, pentru FANATIK, politologul Sergiu Mișcoiu.

Anton Pisaroglu a prins avânt pe TikTok!

Poate să-l înlocuiască pe Georgescu? Reapariția Dianei Șoșoacă dă peste cap calculele suveraniștilor

Anton Pisaroglu a apărut în prim-plan chiar după eliminarea din cursă a șefului său, Călin Georgescu. Acesta i-a fost consilier mai mult timp și încearcă să-i urmeze rețeta de succes. Contul său de TikTok a avut o creștere fulminantă în ultima perioadă, cu zeci de mii de urmăritori noi și milioane de vizualizări, exact modelul pe care l-a urmat și Georgescu la alegerile prezidențiale de anul trecut.

„Acum, oamenii noi care ar trebui să iasă din joben par să nu mai fie la fel de capabili să strângă voturi precum atunci. În plus, personajul este total necunoscut, iar numele nu îl ajută să atragă un pol naționalist în jurul său.

De asemenea, este într-o mare concurență, pentru că acum toată lumea dorește să încalece acest pol suveranist. Nu știu dacă a strâns semnături și a depus candidatura adevărat, mă îndoiesc că va merge până la capăt cu acest demers, și chiar dacă va merge, nu cred că va avea un mare succes”, a mai punctat profesorul universitar de relații internaționale.

Întrebat dacă Diana Șoșoacă mai rămâne un pilon important în bazinul de vot al suveraniștilor acesta a spus că cel mai probabil ea va fi din nou scoasă din joc.

„Candidatura Dianei Șoșoacă va fi din nou respinsă. Profilul său nu s-a schimbat, ba dimpotrivă, a devenit și mai agresivă. Este limpede că, dacă nu BEC, deși probabil că BEC, în orice caz, Curtea Constituțională va tranșa această problemă.

Ar fi bine să o tranșeze BEC, fiindcă, în lumina experienței invalidării candidaturii lui Călin Georgescu, BEC ar trebui să se uite și la deciziile anterioare ale Curții Constituționale.”

Crin Antonescu și testul alegătorilor. Va reuși să strângă voturi sau va avea soarta lui Ciucă

Liberalul Crin Antonescu este candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, în timp ce unele sondaje îl plasează pe locul 2, iar altele nu îl dau intrat în turul doi. Dacă vedem o fragmentare a votului în bazinul suveraniștilor, scenariul se aplică și aici, unde, pe același tip de votant, se bat și Crin Antonescu, și Elena Lasconi (USR), dar și Nicușor Dan.

Una dintre întrebările în cazul lui Crin Antonescu este dacă PSD și PNL își vor mobiliza la maxim aparatul de partid.

„Susținerea în sine nu știu cât de firavă este, există totuși și impresia că, dacă obții un scor extrem de prost, asta va costa cele două partide, pentru că le scoate din calcule pentru competiții de tip prezidențial și deja au fost ambele eliminate din turul II al alegerilor de anul trecut. Ei au nevoie ca de aer de un candidat pe care să-l promoveze în turul al doilea și cred că își vor înteți eforturile.

Necunoscuta cea mai mare este cât de convingător va fi Crin Antonescu. Până acum este destul de puțin convingător și nu reușește să atragă niciun fel de electorat, în afară de activul de partid, care își va face datoria. Primarii PSD, care vor strânge din dinți, probabil vor convinge lumea să voteze cu el, și activul PNL, atât cât mai poate el mobiliza pe cineva.

Antonescu pare că nu pătrunde în niciun fel de zonă de interes, nici printre tineri, nici printre populația urbană. Poate reușește să aducă ceva de la persoanele în vârstă; pensionarii ar fi principala categorie care ar prefera să meargă cu Crin Antonescu”, a mai subliniat politologul Sergiu Mișcoiu.

Noi scenarii pentru alegeri prezidențiale: Se retrage Lasconi? Intră Nicușor Dan în turul 2?

Elena Lasconi și-a depus candidatura la alegeri prezidențiale, joi, și a declarat că nu se va retrage din cursă, asta deși sunt voci în USR care i-au cerut acest lucru. A spus că va discuta cu Nicușor Dan, însă că nu va renunța la alegeri. Mai mult, Elena Lasconi  anterior a spus că s-ar retrage doar pentru Ilie Bolojan, actualul președinte interimar.

„Cred că e exclus să se pună în spatele lui Crin Antonescu. În spatele lui Nicușor Dan este posibil să se pună, fiindcă este și o presiune mare din partid, însă, în același timp, există și din partid care este cam deșirat în acest moment.

Presiuni în sensul de a-i susține candidatura pentru a confirma faptul că USR este pe picioare proprii. E greu de anticipat ce va face ea până în ultimul moment. Dacă va face campanie serios și va candida, va obține un scor prost, iar însă acest scor va putea fi destul de ridicat încât să-i ia destule voturi lui Nicușor Dan, astfel încât acesta să nu ajungă în turul 2”, a mai explicat doctorul în științe politice Sergiu Mișcoiu.

Alegeri prezidențiale cu George Simion și Nicușor Dan în turul 2?

Politologul a spus că la cum arată lucrurile acum, deși este încă prematur, principalii rivali din turul doi ar fi: George Simion și Nicușor Dan.

„Dacă George Simion merge mai departe și Gavrilă se retrage, iar nu mai avem o mare busculadă în zona aceasta naționalistă, este posibil ca Simion să ajungă în turul 2.

De asemenea, așa cum arată lucrurile în secvența actuală, pare mai degrabă că Nicușor Dan este cel care ar ajunge în turul 2, pe o mișcare de mobilizare a electoratului urban tânăr și orientat anticorupție, cu o anumită doză poate de trecere dinspre foștii alegători ai lui Georgescu antisistem, parțial către Nicușor Dan. Acesta este scenariul cel mai verosimil azi, dar el poate fi schimbat foarte repede”.